Biologisch dulse zeewier.
umami rijk | licht spicyzacht van textuur
voor groenteschotels, omelet en soepenof bak tot ziltige "bacon"
zonder toevoegingenalleen zeewier
uit de Noord-Atlantische OceaanIerse en Bretonse kust
Biologisch dulse zeewier
Biologisch dulce zeewier met de hand in het wild verzameld uit de Noord-Atlantische Oceaan, om precies te zijn aan de Ierse en Bretonse kust. Dulse is een zeewier wat met wortels vastzit aan Liminae-algen of rotsen. Om de dulce te verzamelen moet men in platbodems naar afgelegen kusten varen en in een ondiepe baai wachten tot het eb wordt. Wanneer het eb is wordt de dulce zichtbaar en kan deze verzamelen worden met de hand. Aan land wordt de dulce gedroogd in de zon. Dulse is paars-rood in kleur, zacht van textuur en heeft een umami rijke licht spicy smaak. Jodiumrijk.
Gebruik ter verrijking van groenteschotels, mayonaise, omelet, salades en (miso-)soepen. Was de zeewier en laat 10 minuten in koud water weken. Laat uitlekken en spoel af. Gedroogd kun je het zeewier vermalen en gebruiken als smaakverfijner. Ook kun je dulse kort aan beide zijden in olie bakken voor heerlijke ziltige "bacon".
Productdata
Ingrediënten
100% Dulse Zeewier (Palmaria Palmata*).
*Uit biologische landbouw.
Allergenen
Kan sporen bevatten van schaaldieren, vis en weekdieren. Lactosevrij.
Overig
Veganistisch.
Gebruik
Bewaar koel en droog. Kijk, ruik en proef voor je voedsel weggooit. Dit product is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum. Zeewier is jodiumrijk. Wanneer je een overgevoeligheid hebt voor jodium adviseren wij om een arts te raadplegen voordat je zeewier eet. Eet zeewier in kleine hoeveelheden.
Leverancier
Clearspring Limited
Turfsteker 57
Haulerwijk, Nederland
Herkomst
Dulse Zeewier [Ierse kust / Bretonse kust].
Verpakking
17 g papier | 3,2 g cellulose plastic
Voedingswaarden
per 100 gram bereid zeewier
Energie | 206 kJ / 50 kCal |
Vetten | < 0,5 gram |
waarvan verzadigd | 0 gram |
waarvan onverzadigd | < 0,5 gram |
Koolhydraten | 2,4 gram |
waarvan suikers | 0 gram |
Vezels | 8,6 gram |
Eiwitten | 4,6 gram |
Zout | 0,5 gram |
Mineralen en vitamines
per 100 gram bereid zeewier
Calcium | 80,9 mg (10% RI) |
Magnesium | 41,8 mg (11% RI) |
Ijzer | 6,7 mg (48% RI) |
Jodium | 3,71 mg (2473% RI) |
Vitamine B12 | 0,001 mg (40% RI) |
Suiker en zout
Aan dit product is 0 g suiker en 0 g zout per 100 gram toegevoegd. Bevat alleen van nature aanwezige suikers en van nature aanwezig zout.
Nutri-Score
De lange culinaire geschiedenis van dulse
Dulse, ook wel palmwier genoemd, is een roodwier wat groeit langs de noordelijke kusten van de Atlantische en Grote Oceaan. In Ijsland, waar dit zeewier söl genoemd wordt, is het door de eeuwen heen een belangrijke bron van vezels geweest. De Christelijke monniken op het eiland Iona, Schotland oogsten dit zeewier zo'n 1400 jaar geleden al. In de 8e eeuw stond zelfs in lokale Ierse wetgeving dat elke reiziger die aanklopte dulse moest worden aangeboden. Toen in de jaren '40 van de 19e eeuw de aardappeloogst in Ierland mislukte overleefde de kustbewoners op dulse zeewier. Het zeewier wordt gekookt tot een soort van pap en gedroogd in de zon tot ziltige chips. Dulse wordt als staple food gebruikt in Ierland, Ijsland, Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten. In IJsland wordt dulse traditioneel gedroogd gegeten met boter, vaak gecombineerd met gedroogde vis. Ook wordt dulse verwerkt in soepen, pap, bloedpudding en soms flatbread. In Ierland wordt dulse traditioneel gebruikt voor wit sodabrood.
De visie van Clearspring
Keurmerken
EU Biologisch
ES-ECO-022-GA | EU-Landbouw
Soil Association Organic
Gaat verder dan biologisch
Meer weten