Biologische witte volkoren quinoa.
licht nootachtigwitte volkoren quinoa
voor baksels, soepen, stoofpottenen salades
14 g eiwittenper 100 gram
geteeld in NederlandNederlands product
Biologische witte volkoren quinoa
Biologische witte volkoren quinoa van Nederlandse bodem. Quinoa is een voedzaam zaadje met maar liefst 14 g eiwitten per 100 gram. Licht nootachtig van smaak.
Gebruik quinoa voor bijvoorbeeld baksels, groenteschotels, salades, soepen en stoofpotten. Wassen is niet nodig. Doe per 100 g quinoa 200 ml water in de pan en laat samen met de quinoa koken. Laat circa 12 minuten sudderen totdat het water is opgenomen.
Productdata
Ingrediënten
100% Witte Volkoren Quinoa*.
*Uit biologische landbouw.
Allergenen
Kan sporen bevatten van noten en soja. Glutenvrij en lactosevrij.
Overig
Veganistisch.
Leverancier
Greenfood50 B.V.
Bronland 12 H-1
Wageningen, Nederland
Herkomst
Witte Volkoren Quinoa [Nederland].
Verpakking
3 g PP plastic
De zak mag in de plastic bak.
Voedingswaarden
per 100 gram
Energie | 1538 kJ / 367 kCal |
Vetten | 6 gram |
waarvan verzadigd | 0,8 gram |
waarvan onverzadigd | 5,2 gram |
Koolhydraten | 60 gram |
waarvan suikers | 3 gram |
Vezels | 7 gram |
Eiwitten | 14 gram |
Zout | 0,01 gram |
Suiker en zout
Aan dit product is 0 g suiker en 0 g zout per 100 gram toegevoegd. Bevat alleen van nature aanwezig suikers en van nature aanwezig zout.
Nutri-Score
Quinoa van Nederlandse bodem
Quinoa komt van oorsprong uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Normaliter zou quinoa niet geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, maar door nieuwe rassen ontwikkeld doormiddel van klassieke veredeling door de Wageningen Universiteit kan quinoa toch in Nederland groeien zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Door de veredeling kan de quinoa tegen de ongunstige omstandigheden in ons land zoals veel regen en wisselende daglengtes. Alsook hebben de nieuwe quinoa rassen een zeer laag saponinegehalte met minder dan 0,11%. Saponine is een bitter anti-nutrient wat bij quinoa normaliter in grote hoeveelheden in het buitenste laagje aanwezig. Dit scheelt 2 stappen in de verwerking, polijsten en wassen is niet nodig. En hierdoor is deze quinoa volkoren! Van nature kan quinoa goed tegen grond met een hoog zoutgehalte, hierdoor kunnen deze rassen ook op verzilte gronden zoals langs de Zeeuwse Noordzeekust groeien. GreenFood50 heeft de rechten op deze rassen en werkt nauw samen met Nederlandse boeren om de quinoa in Nederland te verbouwen.
De teelt van quinoa
Quinoa groeit op vele grondsoorten, de structuur van de grond is echter zeer belangrijk voor een goede teelt. Een ideaal veld heeft een diepe waterdoorlatende bovenlaag met een stevige maar niet te compacte structuur. Quinoa wordt veelal vanaf april gezaaid, hierdoor heeft de plant de tijd om zich te ontwikkelen voordat onkruid en insecten een probleem kunnen vormen. 5 tot 30 dagen na het zaaien ontkiemt de plant. Na het vormen van het wortelsysteem zal de plant zeer snel groeien. Hierdoor ontstaat schaduw wat onkruid verdringt, voor het dichte bladerdek wordt onkruid mechanisch verwijderd. Mede door het uitgebreide wortelsysteem van de plant kan quinoa goed tegen droogte. Alleen als er in de eerste groeifases te weinig regen valt is beregenen nodig. Vanaf drie maanden na het zaaien bloeit de plant en maakt deze de pluimen met de quinoazaden. De zaden rijpen en verharden in de zomer resulterende in een oogst rond eind augustus. De zaden moeten voor de oogst een zo laag mogelijk vochtgehalte hebben, bij voorkeur onder de 20%. Zo hoeven de zaden minder gedroogd te worden, wat natuurlijk ook energie bespaart.
Keurmerken
EU Biologisch
NL-BIO-01 | Nederlandse Landbouw
Meer weten