Biologische agavesiroop.
Neutraal zoete siroopGoed oplosbaar
Van agaveIngedikt agavesap
In de keukenGebruik voor dranken, desserts en baksels
Uit MexicoVerpakt in Duitsland
Biologische agavesiroop
Een neutraal zoete siroop van het zoete sap van biologische agave geteeld in Mexico. Om agavesiroop te verkrijgen wordt het hart van de agave, dat tot 45 kg weegt, naar de productiefaciliteit vervoerd. Daar wordt het gewassen, geplet en het zoete sap eruit geperst. De tijd tussen het oogsten van de agaveharten op het veld en de verwerking ervan in de productiefaciliteit moet zo kort mogelijk zijn. Hoe korter en sneller de verwerking, hoe lichter de kleur van het eindproduct. Het verse agavesap bevat natuurlijke agave-enzymen die het opslagkoolhydraat "inuline" afbreken en omzetten in de enkelvoudige suikers fructose en glucose. Nadat de plantenvezels zijn uitgefilterd, begint het zachte indikproces onder vacuüm totdat de agavesiroop de gewenste stroperige viscositeit heeft bereikt. Voor het indikken worden geschikte filters gebruikt om troebelheid en vezels te verwijderen. Hoe fijner de filtering, hoe helderder en lichter het product. Tijd en temperatuur spelen een belangrijke rol bij het verwerken en indikken. Wanneer het agavesap wordt ingedikt, vindt er ook een karamelisatieproces plaats door het effect van de temperatuur. Hoe zachter het wordt ingedikt, hoe lichter de kleur van de agavesiroop.
Productdata
De teelt van agave
De agaveplanten voor deze siroop groeien in de hooglanden van Mexico, om precies te zijn in de zuidelijke uitlopers van de Sierra Madre Occidental, ten westen van de stad Guadalajara. In het weidse zacht glooiende droge landschap vormen de zilverkleurige rijen planten een prachtig contrast met de zanderige roodachtige grond en de vaak azuurblauwe lucht. Het droge bijna steppeachtige klimaat maakt normaal landbouwgebruik praktisch onmogelijk. Daarentegen gedijen de winterharde en flexibele agaveplanten er goed. Van de ongeveer 700 agavesoorten worden vooral de blauwe agave (Agave tequilana) en de wilde agave (Agave salmeana) gekweekt en verwerkt. Kort voordat de agaveplant zijn bloemscheut produceert, vormt zich een hoge concentratie suikerhoudend sap in het onderste deel van de rozet. Op dit punt worden de buitenste, stekelige bladeren verwijderd en wordt het "zoete hart" geoogst. De afgescheiden bladeren worden ter plekke versnipperd en blijven daar liggen als natuurlijke meststof voor de volgende aanplant.
Agavesiroop gebruiken
Agavesiroop is handig voor het zoeten van koude dranken zoals cocktails en limonade en warme dranken zoals chocolademelk door de goede oplosbaarheid. Deze goede oplosbaarheid maakt agavesiroop ook uitermate geschikt voor baksels en desserts. Ook te gebruiken als veganistisch alternatief voor honing.
Keurmerken
EU Biologisch
DE-ÖKO-001 | Mexicaanse Landbouw
Naturland
Hogere bio-standaard
Meer weten