Biologische ahornsiroop graad C.
krachtig zoete siroopdelicaat
gewonnen uit de stamvan de esdoorn
heerlijk voor o.a. pannenkoekenen wafels
uit QuebecCanada
Biologische ahornsiroop graad C
Biologische ahornsiroop graad C, een krachtig zoete delicate siroop gewonnen uit de stam van de suikeresdoorn. Deze ahornsiroop is afkomstig uit Quebec, Canada. De ahornsiroop wordt geoogst tussen eind februari en midden april wanneer de temperaturen overdag weer boven de 0°C komen. Dan begint het suikerhoudende sap van de esdoorn te vloeien om de boom voedingsstoffen te geven voor het ontknoppen. Om dit sap te winnen wordt in de stam een gat geboord. Door het vakkundige boren zonder chemicaliën worden de bomen niet beschadigd, binnen enkele weken is het gat weer hersteld. In het gat wordt een metalen kraantje geplaatst, zo kan het sap eruit lopen. Vroeger werden onder deze metalen kraantjes emmers gehangen. Tegenwoordig worden daarvoor slangen gebruikt die naar de "suikerhut" leiden. Het sap wordt in RVS pannen verhit. Hierbij wordt het sap verwarmd tot ca. 100 °C. Bij deze temperatuur is de gewenste consistentie en het wateraandeel van 33% bereikt. Aansluitend wordt de siroop gefiltert en bij een temperatuur van 80°C in vaten afgevuld en afgesloten. In deze vaten koelt de siroop verder af waardoor een natuurlijk vacuüm ontstaat wat de ahornsiroop conserveert. Vanuit deze vaten wordt de ahornsiroop nogmaals verwarmd en afgevuld.
Ahornsiroop is heerlijk voor o.a. pannenkoeken en wafels. Natuurlijk is ahornsiroop ook te gebruiken voor he zoeten van vele andere gerechten.
Recepten
Gebruik suiker met mate
Te veel suikers consumeren is slecht voor je gezondheid. Gebruik elke vorm van suiker, ook ahornsiroop, daarom met mate. Het advies van de WHO is om per dag niet meer dan 50 gram (vrouwen) of 60 gram (mannen) aan vrije suikers binnen te krijgen. Onder vrije suikers vallen o.a. kristalsuikers, siropen en sappen. Een teveel aan suikers kan leiden tot gezondheisproblemen zoals obesitas en diabetes. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden bij het
Diabetes Fonds.
Wat is het verschil tussen graad A en graad C?
Graad A heeft een milde smaak waar graad C een krachtigere smaak heeft. Aan het begin van de oogsttijd is het ahornsap lichter en heeft het sap een mildzoete smaak, dit is dus graad A. Gedurende de oogsttijd wordt het sap donkerder en steeds krachtiger van smaak. Van sap wat aan het einde van de oogsttijd wordt gewonnen wordt graad C ahornsiroop gemaakt. De graad van de ahornsiroop wordt bepaald door een Canadees instituut met behulp van een spectrometer.
Productdata
Ingrediënten
100% Ahornsiroop Graad C*.
*Uit gecontroleerde biologische teelt.
Allergenen
Geen.
Vrij van
Bevat vrije suikers in de vorm van ahornsiroop. Zonder toegevoegd zout. Veganistisch.
Leverancier
Naturata AG
Am alten Kraftwerk 6
Marbach, Duitsland
Herkomst
Gewonnen in Quebec, Canada.
Verpakking
267 g glas | 2 g plastic | 1,2 g papier
Glas is zeer goed recyclebaar en kan eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies. De fles mag in de glasbak.
Voedingswaarden
per 100 gram
Energie | 1093 kJ / 261 kCal |
Vetten | 0 gram |
- waarvan verzadigd | 0 gram |
- waarvan onverzadigd | 0 gram |
Koolhydraten | 66,9 gram |
- waarvan suikers | 66,5 gram |
- waarvan vrije suikers | 66,5 gram |
Eiwitten | 0 gram |
Zout | 0,03 gram |
- waarvan van nature aanwezig | 0,03 gram |
Nutri-Score
Keurmerken
EU BiologischCA-ORG-006 | Canadese Landbouw
MyClimate CO2 Neutraal01-18-527719